Scheiden is nooit gemakkelijk, vooral niet als er kinderen bij betrokken zijn. Voor samenwonende ouders kan de situatie nog complexer worden, vooral als er geen gezamenlijk gezag over de kinderen is geregeld. In deze blog bespreek ik de uitdagingen waarmee samenwonende ouders te maken kunnen krijgen bij een scheiding en benadruk ik het belang van gezamenlijk gezag.

Wetswijzing per 1 januari 2023

Sinds 1 januari 2023 geldt dat ongehuwde en niet-geregistreerde partners automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag krijgen met de moeder. Dit gebeurt als zij hun kind erkennen. Zij hoeven het gezag niet langer samen met de moeder aan te vragen bij de rechtbank.

Geen Automatisch Gezag

In tegenstelling tot gehuwde ouders hebben samenwonende ouders niet automatisch gezamenlijk gezag over hun kinderen. Dit betekent dat belangrijke beslissingen, zoals schoolkeuze, medische behandelingen en religieuze opvoeding, niet genomen kunnen worden zonder de toestemming van beide ouders.

Juridische Stappen Noodzakelijk

Wanneer samenwonende ouders uit elkaar gaan en geen gezamenlijk gezag hebben, moeten ze juridische stappen ondernemen om dit te regelen. Het indienen van een verzoek tot gezamenlijk gezag bij de rechtbank is hierbij essentieel. Als  scheidingsspecialist kan ik ouders begeleiden en adviseren over het proces en de juridische aspecten.

Als scheidingsspecialist beschouw ik gezamenlijk gezag als een voorwaarde voor gelijkwaardig ouderschap. Ik moedig ouders aan om dit eerst te regelen voordat we de begeleiding definitief starten.

Ouderschapsregeling op Maat

Naast het regelen van gezamenlijk gezag moeten samenwonende ouders ook afspraken maken over de zorg en opvoeding van hun kinderen. Dit wordt vaak vastgelegd in een ouderschapsplan of  ouderschapsregeling. Hierin staan afspraken over het ouderschap na scheiding, de zorgverdeling, financiën en de verantwoordelijkheden van elke ouder. Als scheidingsspecialist help ik ouders bij het opstellen van een regeling die volledig aansluit bij hun specifieke situatie.

Professionele Begeleiding voor een Soepele Scheiding

Een scheiding is een emotionele en verwarrende tijd voor samenwonende ouders. Het is cruciaal om een scheidingsspecialist in te schakelen die kan begeleiden en adviseren over alle aspecten van de scheiding, inclusief het regelen van gezamenlijk gezag en het opstellen van een ouderschapsregeling. Op deze manier kunnen ouders de scheiding zo soepel mogelijk laten verlopen en ervoor zorgen dat de belangen van hun kinderen worden beschermd.

Neem Contact Op

Wil jij ook dat je scheiding goed wordt afgehandeld met een ouderschapsregeling op maat, zodat je weer met rust verder kunt met je leven? Neem dan contact met mij op. Ik ben bereikbaar op 06-22024874 of per mail op info@scheidenmetrene.nl. Samen zorgen we voor een zorgvuldige afwikkeling van jullie scheiding en een positieve start voor de toekomst.

 

Heb je een vraag?
Scan de code