Gezamenlijk gezag en samenwoners

Wanneer samenwonende ouders besluiten uit elkaar te gaan, kan dit een complexe en emotionele tijd zijn. Niet alleen moeten ze de emotionele aspecten van de scheiding verwerken, maar ze moeten ook de praktische aspecten van het co-ouderschap en de verdeling van bezittingen en financiën regelen. Dit kan een nog grotere uitdaging zijn als de ouders geen gezamenlijk gezag hebben over hun kinderen.

Niet automatisch

In tegenstelling tot gehuwde ouders, hebben samenwonende ouders niet automatisch gezamenlijk gezag over hun kinderen. Dit betekent dat één ouder geen beslissingen kan nemen over belangrijke zaken zoals schoolkeuze, medische behandelingen en religieuze opvoeding zonder de toestemming van de andere ouder.

Aanvragen

Als samenwonende ouders uit elkaar gaan en geen gezamenlijk gezag hebben, moeten ze juridische stappen ondernemen om het gezag over hun kinderen te regelen. Dit kan gedaan worden door een verzoek tot gezamenlijk gezag in te dienen bij de rechtbank. Een scheidingsspecialist kan samenwonende ouders hierbij helpen en adviseren over het proces en de juridische aspecten.

Als scheidingsspecialist vind ik gezamenlijk gezag een voorwaarde voor gelijkwaardig ouderschap. Mocht het nog niet geregeld zijn, dan vraag ik de ouders dit eerst in orde te maken, alvorens ik de begeleiding definitief start.

Ouderschapsregeling

Naast het regelen van gezamenlijk gezag moeten samenwonende ouders ook afspraken maken over de zorg en opvoeding en het (co-)ouderschap van hun kinderen. Het is belangrijk dat deze afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsregeling. Hierin staan afspraken over hoe jullie het ouderschap na scheiding invulling willen geven, de zorgverdeling, de financiën en de verantwoordelijkheden van elke ouder. Als scheidingsspecialist kan ik jullie als samenwonende ouders helpen bij het opstellen van een ouderschapsregeling die volledig past bij jullie specifieke situatie.

Professionele begeleiding

Het is begrijpelijk dat een scheiding een emotionele en verwarrende tijd is voor samenwonende ouders. Het is daarom belangrijk om een scheidingsspecialist in te schakelen die jullie kan begeleiden en adviseren over alle aspecten van de scheiding, inclusief het regelen van gezamenlijk gezag en het opstellen van een ouderschapsregeling. Door dit te doen, kunnen samenwonende ouders de scheiding zo soepel mogelijk laten verlopen en ervoor zorgen dat de belangen van hun kinderen worden beschermd.

Contact

Wil jij ook dat je scheiding goed afgehandeld met een ouderschapsregeling op maat, zodat je weer met rust verder kan met je leven. Neem dan contact met mij op. Ik ben bereikbaar op 06-22024874 of per mail op info@scheidenmetrene.nl .

Heb je een vraag?
Scan de code