Getrouwd, kinderen en uit de kast……en ook nog scheiden

Het was op een zondagochtend in december 2012 dat ik na een lange worsteling met mijzelf, alle moed bij elkaar had geraapt en tegen mijn vrouw heb verteld dat ik ook op mannen val. Een moment dat heel heftig was voor mijzelf, als voor mijn vrouw. Vol ongeloof heeft ze het aangehoord, boos was ze niet. Wel maakte deze mededeling duidelijk waar onze inmiddels moeizame relatie stond.

Onze relatie liep al een tijd niet goed en ineens vielen voor haar vele puzzelstukken op zijn plek. Ik had dit niet eerder met haar gedeeld en heb mijn zoektocht en worsteling alleen doorlopen. Dat maakte haar wel boos en al heel snel werd duidelijk dat wij uit elkaar zouden gaan. Het vertrouwen was volledig gebroken. En daar zit je dan getrouwd, kinderen en eindelijk uit de kast…… en dan ook nog scheiden.

Wat doet dit met de ouder die uit de kast komt, zijn/haar partner en je kinderen

Je bent getrouwd, hebt kinderen en een goed leven en dan besef je dat je ook gevoelens heb voor iemand van hetzelfde geslacht. Je ontkent het, stopt het weg en wilt het uit je leven verwijderen. Wat je ook doet, deze gevoelens lijken steeds heftiger terug te komen. Een enorme worsteling met jezelf en ook een zoektocht van ontdekken of je gevoelens wel kloppen is gaande. En tegelijk het proces van zelfacceptatie. Dit alles heb ik in mijn situatie met niemand gedeeld en dus alleen doorlopen. Dit zorgde voor zoveel spanning, onrust, schaamte en schuldgevoel, dat ik me depressief voelde. Je vraagt je af waarom jou dit moet overkomen. Je bent onzeker over de wat er gaat komen als je het verteld. Je weet op een gegeven moment dat je dit niet langer kan volhouden, want het maakt je kapot. En dan komt de dag dat je het moet delen en vertellen, wat de consequenties daar dan ook van zijn.

Voor de partner van degene die uit de kast komt is dit veelal een schok. Verwarring, ongeloof, en onmacht overvallen je. Je wereld zakt onder je weg. Dit kan weer resulteren verdriet, boosheid en frustratie. Je zit vol vragen, ook aan jezelf. Heeft hij/zij wel echt van me gehouden? Je vertrouwen in de ander is weg. Heb ik iets gemist? Je twijfelt aan jezelf en dat doet iets met je zelfvertrouwen. Vele puzzelstukjes vallen op zijn plek, maar je zit nog vol met onbeantwoorde vragen.

Voor kinderen is het altijd een schok als hun ouders gaan scheiden. Daar komt dan bij dat één van jullie op iemand van hetzelfde geslacht valt. Dus papa is homo/bi of mama is lesbisch/bi. Dit kan extra vragen oproepen bij de kinderen afhankelijk van hun leeftijd. Wellicht weten ze niet wat het betekent. En als ze dat wel weten, dan komen vragen als. Waren jullie wel verliefd? Zijn wij wel uit liefde zijn geboren? Hoe dan ineens homo/bi/lesbisch? Daarnaast kan het zijn dat ze zich anders voelen door deze situatie. En dat kan de angst oproepen om gepest te worden of om er niet bij te horen. Deze gevoelens van onzekerheid, schaamte en angst kunnen een rol spelen.

De specialist bij “Ouder uit de kast” scheidingen

Ik ben gespecialiseerd in begeleiding van ouders die gaan scheiden waarbij één van de ouders homoseksuele, biseksuele of lesbische gevoelens heeft gekregen tijdens de heterorelatie. Soms was dit al bekend voor de relatie, of jullie hebben tijdens de relatie een weg hierin willen vinden, maar blijkt de relatie hier niet tegen bestand. Zoals hierboven beschreven eindigde mijn huwelijk, omdat diep weggestopte homoseksuele gevoelens naar boven kwamen. Na mijn scheiding heb ik veel gesproken met mensen die een zelfde situatie hebben meegemaakt. Ik heb boeken en artikelen gelezen hierover, ben in gesprek gegaan met coaches op dit gebied en ben actief bij Stichting Orpheus. En natuurlijk heb ik mijn eigen ervaringen. Dit zorgt voor herkenning en begrip, zowel bij de ouder die uit de kast kwam, als voor de (ex)partner daarvan.

Ik begrijp hoe de emoties van de scheiding en de “coming out” van één van jullie deze scheiding anders maakt. De schuldgevoelens, de schaamte, de spijt, het ongeloof, de onmacht, de worsteling bij jezelf of die je nog bij je partner ziet en de nog vele onbeantwoorde vragen. En natuurlijk ook de zorgen die jullie hebben ten aanzien van de kinderen, want jullie gaan niet alleen scheiden, maar papa is bi/homo of mama is bi/lesbisch.

Naast de begrip en herkenning geef ik jullie handvatten hoe je hier op de beste manier mee om kan gaan tijdens en na jullie scheiding. Denk hierbij aan de scheidingsmelding aan de kinderen en de oorzaak van de scheiding, vragen waar de kinderen mee kunnen komen, de wijze van invulling geven van jullie ouderschap na de scheiding, introductie nieuwe partner, opvoeding van kinderen met een homo-ouder.

Contact met René

Wil je meer weten over hoe jullie in deze situatie de scheiding zo goed mogelijk kunnen regelen, voor jezelf en voor jullie kinderen, maak dan een afspraak voor een kosteloos en vrijblijvend  ‘Scheiden met rust’ gesprek. Uiteraard mag je me ook eerst bellen, appen of mailen.

Heb je een vraag?
Scan de code