Delen van ervaringen

Vrijdag een superleuk en interessant gesprek gehad met Danielle Warnier van www.partneruitdekast.nl . Beide zijn wij ervaringsdeskundig op het gebied van wat er gebeurd als een binnen een gezin één van de ouders uit de kast komt. Een gebeurtenis die het leven van het gezin op zijn kop zet. Voor alle gezinsleden. Voor de partner/ouder die uit de kast is gekomen is een ontlading of uitbarsting van een worsteling die al jarenlang gaande was. Dit kan dan zelfs tot uiting komen in fysieke en/of zware psychische klachten. Voor de heteropartner/ouder is dit een heftige schok waarbij je gaat twijfelen aan jezelf, het vertrouwen in anderen, je totaal verward bent, verdietig, boos, maakt onmacht zich meester van je en staat je relatie ineens in een totaal ander perspectief. In veel situaties eindigt deze coming out van één van partners in een scheiding. Zo ook bij ons beide.

 

Professionele hulp

Ga je dan op zoek naar professionele hulp op dit gebied, dan kom je bedrogen uit. Wat opvalt is dat de hulpverlening hier onervaren en zelfs onbekend mee is. Het is een onderwerp waar nog een flink taboe op rust, waar je weinig van hoort en dat zich veelal achter gesloten deuren afspeelt.

 

Deskundigheid aangevuld met eigen ervaringen

Neemt niet weg dat de impact van een coming out binnen een heterorelatie enorm is met alle gevolgen van dien en hetgeen hieraan vooraf is gegaan. Dit was voor Danielle en ook voor mijzelf een reden om hier iets mee te doen. Danielle heeft een speciale programma’s ontwikkeld voor de heteropartner, met haar programma partner uit de kast. Ik heb mijn eigen scheidingspraktijk en ga mij steeds meer richten op scheidingen waarbij één van de ouders uit de kast is gekomen.

Dus beide vanuit onze eigen invalshoek. Danielle als deskundige op het gebied van verlies en rouw, ikzelf als scheidingsspecialist.

 

Delen is helen

Graag deel ik mijn kennis en kunde als scheidingsprofessional aangevuld met mijn ervaringen voor deze, op het oog klein lijkende, doelgroep. Maar ik weet dat hier nog zo’n taboe op rust en dat er nog vele mannen en vrouwen zijn in een heterorelatie die in worsteling zitten met zichzelf. Die verlangen naar iets dat onmogelijk lijkt en de verantwoordelijkheid voelen voor hun gezin en partner. Komt de dag dat je uit de kast komt, dan begint bij de heteropartner pas het proces. Ongeloof, onmacht, verwarring, verdriet, woede en een enorme deuk in het vertrouwen in de ander en jezelf. Hoe zou het dan voor je zijn als je terecht kan bij iemand die jullie situatie en jou begrijpt.

 

Is dat nodig?

Ja, is mijn mening. Want de meeste professionals zijn hier niet mee bekend en dat maakt dat degene die hiermee te maken krijgen zich veelal niet begrepen voelen. Zo is er onvoldoende aandacht voor de achterliggende problemen en structuren binnen zo’n gezin. Door hier aandacht aan te besteden, duidelijkheid te verkrijgen en een plek te geven, geeft dit de mogelijkheid los te laten en je te kunnen richten op de toekomst.

 

Contact

Wil je in gesprek hierover, neem dan contact met mij op. Ik ben bereikbaar op telefoonnummer 06-22024874 of via de mail info@scheidenmetrene.nl .

 

Heb je een vraag?
Scan de code