Voor wie

Bemiddeling, mediation en (financieel) advies bij scheiding

Scheiden met een eigen woning

Scheiden leidt veelal tot één of meerdere verhuizingen. De kans is groot dat minimaal één van jullie de woning gaat verlaten. Dit zorgt voor veel onrust en onzekerheid. De huidige krappe woningmarkt en hoge prijzen versterken deze onrust. Je wilt duidelijkheid krijgen over je mogelijkheden. Deze duidelijkheid verkrijg je door inzicht in alle financiële zaken en het inkomen na scheiding.

Denk vooraf goed na over je eigen wensen en behoeften hierin. Denk ook in mogelijkheden. Wat is passend in jou situatie, zodat we door verschillende opties te bespreken wellicht tot verrassende uitkomsten komen. Als jullie scheidingsspecialist en financieel planner denk ik hierin graag met jullie.

In samenspraak met je eigen hypotheekadviseur of een adviseur uit mijn netwerk bekijken we je mogelijkheden en toetsen we de haalbaarheid. Kan je de woning overnemen, moet de bestaande woning worden verkocht of wellicht kiezen jullie ervoor de woning voor een periode onverdeeld te laten, dus gezamenlijk eigendom. Of wellicht is er nog een andere mogelijkheid. Bij alle keuzes moeten er goede en heldere afspraken gemaakt worden.

Als je duidelijkheid hebt over je woon- en financiële situatie na scheiding, dan geeft dat rust. Rust die nodig is om goed na te denken over de volgende stappen van de scheiding, zoals de zorg en opvoeding van jullie kind(eren). Hoe prettig is het dan dat René als scheidingsspecialist ook de financiële kennis bezit en het netwerk heeft om je verder te helpen.

Scheiden als ondernemer

Scheiden is vaak complex en heb je een eigen onderneming dan kan het nog complexer zijn. Een scheiding kan grote zakelijke gevolgen hebben. De continuïteit van je onderneming staat hierbij voorop. Naast dat je onderneming zorgt voor inkomen, vertegenwoordigd deze ook een waarde. Afhankelijk van jullie samenlevingsvorm en wat jullie hebben vastgelegd in eventuele (huwelijkse) voorwaarden zal een verdeling plaatsvinden.

Het verkrijgen van inzicht in de situatie van de onderneming(en) is het startpunt om te kijken hoe je zaken wilt verdelen en welke afspraken jullie hier over maken. Hierbij kijk ik met jullie onder andere naar:

  • Ben je alleen of gezamenlijk eigenaar van de onderneming?
  • Wie zet de onderneming voort?
  • Wat is de waardering van de onderneming?
  • Wat te doen met de investering van één van de partners in het kapitaal van de onderneming?
  • Hoe om te gaan met het pensioen eigen beheer of de oudedagsvoorziening?
  • Hoe kan een partner worden uitgekocht en welke consequenties heeft dat?

Een scheiding waarbij ook een eigen onderneming aanwezig is, kan dus extra complex zijn. Niet alleen financieel, maar ook fiscaal. Het is daarom prettig om een gesprekspartner te hebben die hier goed op in speelt. René is naast scheidingsspecialist ook financieel planner en heeft jarenlange ervaring met bediening van ondernemers. Hij beschikt daarnaast over een netwerk en support afdeling die hem hierin ondersteunen, zodat je ook voor de onderneming duidelijkheid krijgt. Op die manier kan jij als ondernemer ook met rust verder bouwen aan je onderneming voor de toekomst.   

Scheiden met kinderen

Bij iedere scheiding waar kinderen bij betrokken zijn, zijn de kinderen wat mij betreft leidend. Leidend in de zin van dat ik altijd kijk vanuit het perspectief van het kind. En dat geldt voor kinderen in iedere leeftijdsgroep. Bij minderjarige kinderen ben je verplicht een aantal zaken vast te leggen. Het gaat hierbij om de zorgverdeling, de kosten van de kinderen en de informatieverschaffing over de kinderen.

René gaat hierin veel verder. Hij vindt het belangrijk dat jullie kind(eren) een stem krijgen en gehoord worden. Hij biedt hiervoor kosteloos een kindgesprek aan onder begeleiding van een kindercoach. De uitkomsten hiervan neemt hij mee in het opstellen van de ouderschapsregeling die hij samen met jullie opstelt. In deze regeling leggen we gedragen en duurzame afspraken over de zorg en opvoeding van jullie kinderen vast, maar ook over jullie als ouders na de scheiding. Op welke manier ga je invulling geven aan het ouderschap na scheiding die past bij jullie kinderen, zodat ze zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. En het ouderschap stopt niet als de kinderen volwassen worden en zijn. Jullie blijven voor altijd ouders van jullie kinderen.

Dus ga je scheiden en zijn jullie kinderen meerderjarig, ook dan is het onderwerp ouderschap na scheiding een onderdeel van het scheidingstraject. Ook in deze situatie biedt René een gesprek met de meerderjarige kinderen aan.

Want bij iedere scheiding met kinderen, van welke leeftijd dan ook, wil je op een goede en rustige manier verder. Dit in het belang van het geluk en welzijn van jullie kind(eren).

Scheiden omdat homoseksualiteit speelt in man-vrouw relatie

Uit elkaar gaan omdat je partner gevoelens blijkt te hebben voor iemand van hetzelfde geslacht. Een situatie die René kent, omdat dit ook de hoofdreden was van zijn eigen scheiding. Tijdens zijn huwelijk kwamen na een aantal jaren homoseksuele gevoelens bij hem naar boven, die hij achteraf gezien diep had weggestopt. Een hele verwarrende periode voor hemzelf vol schaamte, schuld en ook spijt. Maar ook voor zijn (ex-)vrouw was dit een heel heftige periode. De schok, het ongeloof in eerste instantie en later ook woede en boosheid en niet te vergeten heel veel verdriet.

Na zijn scheiding heeft hij veel met andere mensen gesproken die uit een dergelijk situatie komen. Voor beide partners is dit heel heftig. Voor beide partners moet aandacht zijn voor de emoties. De scheiding is vaak niet ingegeven door een gebrek aan liefde voor elkaar. Door de homoseksuele, lesbische of bi-gevoelens binnen het heterohuwelijk of heterorelatie blijkt dat het de niet verder kan.

Ook hierin zijn de situaties verschillend. Soms waren de gevoelens al bekend bij de start van de relatie, in andere situaties komt het als een grote schok. Ook kan het zijn dat stellen tijdens de relatie hier op een bepaalde manier invulling hebben proberen te geven, wat uiteindelijk niet meer werkt.

Voor de kinderen die bij deze scheidingen zijn betrokken betekent dit niet alleen dat de ouders uit elkaar gaan, maar dat hun papa homo of bi is of dat hun mama lesbisch of bi is. Dit kan voor de kinderen extra verwarring meebrengen en vragen oproepen. Dit komt ook zeker aan bod tijdens het kindgesprek.

In veel situaties zie je dat de partners nog (redelijk) goed met elkaar overweg kunnen. Dit is prettig en helpt bij de communicatie en het proces om tot goede afspraken te komen. Wel zie je hier dat schuldgevoel een rol kan spelen en lukt het niet goed om voor de eigen belangen op te komen. Bij de heteropartner kan uit liefde of gevoel van onmacht bij de worsteling van de ander een reden zijn om concessies te doen. Beide partners dienen hierbij ondersteund te worden om te voorkomen dat achteraf problemen ontstaan.

In een dergelijks situatie is het prettig als je een scheidingsspecialist hebt die naast kundig ook ervaringsdeskundig is en oog heeft voor de emoties van beide partners. René is deze persoon en weet als geen andere waar jullie door heen gaan. Dit begrip, de herkenning en de professionele begeleiding zorgt dat je straks met rust verder kan bouwen aan je eigen toekomst.

Contact met René

Vraag een kosteloos 'Scheiden met rust gesprek' aan

Wil je meer over mij en mijn werkwijze te weten komen, maak dan een afspraak voor een kosteloos en vrijblijvend scheiden met rust gesprek. Uiteraard mag je me ook eerst bellen, appen of mailen.

Heb je een vraag?
Scan de code