Ik woon samen, dus ik heb geen scheidingsbemiddelaar nodig

Dit is een opmerking die ik regelmatig hoor van mensen in mijn omgeving als ik vertel wat voor werk ik doe. Een mooie opmerking die mij direct triggert voor een wedervraag. Wat is de reden dat je dat denkt?  En dan komt de reactie: “We zijn niet getrouwd, dus dan hoeven we ook  niet voor de wet te scheiden.”

Daar komen we samen wel uit, toch?

Deze redenering klopt, maar hoe ga je het dan regelen? Reactie: “Ja, daar komen we dan samen wel uit.” En stel nu, dat het samen er uit komen niet lukt, want jullie gaan niet voor niets uit elkaar. Dan wordt het al stiller bij mijn gesprekspartner. Omdat de communicatie dan vaak lastiger wordt neemt de kans dat het escaleert ook toe.

Uit elkaar en dan?

En stel nu dat je wel samen in gesprek bent, weet je dan wat er allemaal geregeld moet worden? Hoe pakt dat financieel en fiscaal uit? Kan je in je huis blijven wonen? En veel samenwoners hebben ook kinderen. Hoe maak je een goede regeling voor je kinderen? Wat vind jij daarin belangrijk? Welke zorgen heb je? Hoe wil je als ouders met elkaar omgaan na de scheiding? Hoe regel je dat financieel voor de kinderen? Hoe wil je omgaan met wijzigingen, zoals verhuizing of een nieuwe partner? Bijna niemand kan hier overal antwoord op te geven. En zo zijn er nog veel meer vragen te stellen.

Beter goed dan gedoe

Het is van belang om je goed te laten begeleiden bij jullie scheiding. Dat je niet voor de wet getrouwd bent, betekent inderdaad dat het huwelijk niet ontbonden hoeft te worden door de rechter. Het moet wel goed geregeld worden, voor jezelf en voor jullie kind(eren). Ook als je als samenwoners uit elkaar gaat spelen emoties mee. Hierdoor is het lastig goede keuzes en afspraken te maken en de dan ook nog de consequenties daarvan goed te overzien. Het betreft allerlei afspraken waarbij financiële keuzes gemaakt moeten worden, keuzes over de zorg en opvoeding van jullie kinderen, afspraken over de omgang als ouders na de scheiding, en vergeet ook de fiscale aspecten niet zoals toeslagen en aftrekposten. Als je het nu goed regelt voorkomt het een hoop gedoe, discussie of erger achteraf.

Jou scheidingsspecialist voor scheidende samenwoners

Als scheidingsspecialist weet ik precies wat er komt kijken bij een relatiebeëindiging en waar je allemaal aan moet denken. Ook help ik je bij het maken van de keuzes en afspraken. Dit doe ik door inzicht te verschaffen in de gevolgen van je keuze. Ook denk ik mee in andere mogelijkheden en adviseer ik welke keuzes en afspraken het beste bij jullie situatie past. Dit alles om jullie relatie op een goede manier te beëindigen en je een start en perspectief te geven voor je nieuwe toekomst met je kinderen.

Contact

Ben jij die samenwoner die uit elkaar gaat of ken je samenwoners die uit elkaar gaan. Neem dan contact met me op en krijg direct een paar handige tips. Dit kan telefonisch op  06-22024874 of per email naar info@scheidenmetrene.nl of vraag via mijn website een gratis ‘Scheiden met rust’ gesprek aan.

Heb je een vraag?
Scan de code