Financiële gevolgen bij scheiding

Een (echt)scheiding kan een zeer ingrijpende gebeurtenis zijn, zowel op emotioneel als op financieel vlak. Het is dan ook belangrijk om tijdens dit proces goed geïnformeerd te zijn over de financiële gevolgen van een scheiding en hierbij professioneel advies in te winnen. In deze blog bespreken we waarom financieel advies bij een (echt)scheiding zo belangrijk is en wat de belangrijkste aandachtspunten zijn.

Waarom financieel advies bij een (echt)scheiding?

Een (echt)scheiding heeft vaak verstrekkende financiële gevolgen. Er moeten afspraken gemaakt worden over bijvoorbeeld de verdeling van bezittingen en schulden, alimentatie en pensioen. Daarnaast kunnen er ook fiscale gevolgen zijn, zoals bijvoorbeeld bij de verdeling van de eigen woning. Het is belangrijk om deze gevolgen goed in kaart te brengen en hierbij rekening te houden met zaken als inkomensverlies, extra kosten en belastingen.

Als scheidingsspecialist met een financiële achtergrond kan ik hierbij helpen door een overzicht te geven van de financiële situatie voor en na de scheiding. Ook help ik bij het opstellen van een financieel plan waarin alle afspraken rondom de scheiding op een rijtje staan en er duidelijkheid is over de financiële situatie op de lange termijn.

Aandachtspunten bij financieel advies bij een (echt)scheiding

Er zijn verschillende aandachtspunten waar rekening mee gehouden moet worden bij financieel advies rondom een (echt)scheiding. Hieronder bespreken we de belangrijkste aandachtspunten.

Vermogensverdeling: Bij een scheiding moet het vermogen verdeeld worden. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de waarde van bezittingen en schulden, maar ook met de fiscale gevolgen van de verdeling.

Alimentatie: Bij een scheiding moet er vaak afspraken worden gemaakt over alimentatie. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de behoefte van beide partners en met de draagkracht van de partner die alimentatie moet betalen.

Pensioen: Bij een scheiding moet er ook afspraken worden gemaakt over de verdeling van het pensioen. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de regels van het pensioenfonds en met de fiscale gevolgen van de verdeling.

Eigen woning: Bij een scheiding kan de verdeling van de eigen woning ingewikkeld zijn. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de waarde van de woning, de hypotheek en de fiscale gevolgen van de verdeling.

Verzekeringen: Bij een scheiding moeten ook afspraken worden gemaakt over verzekeringen. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de benodigde dekkingen en met de kosten van de verzekeringen.

Conclusie

Financieel advies is bij een (echt)scheiding van groot belang om de financiële gevolgen in kaart te brengen en hierover duidelijkheid te verschaffen. Het is belangrijk om een scheidingsspecialist te kiezen ook financieel goed onderlegd is. Ik ben naast scheidingsspecialist ook financieel planner ben daarmee als geen ander in staat jullie te helpen om de financiële gevolgen in kaart te brengen en deze te vertalen naar praktische en haalbare afspraken.

Daarnaast is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat een scheiding niet alleen financiële gevolgen heeft, maar ook emotioneel een zware periode kan zijn. Het is daarom belangrijk om tijdig professionele hulp te zoeken om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Tot slot is het goed om te benadrukken dat het opstellen van goede afspraken en het inwinnen van goed financieel advies niet alleen belangrijk is voor de partners zelf, maar ook voor eventuele kinderen. Een scheiding kan immers ook financiële gevolgen hebben voor de kinderen en het is belangrijk om hierbij rekening te houden en hierover goede afspraken te maken.

Kortom, financieel advies bij een (echt)scheiding is van groot belang om de financiële gevolgen in kaart te brengen en hierover duidelijkheid te verschaffen. Het is daarom aan te raden om tijdig professionele hulp te zoeken en hierbij rekening te houden met de verschillende aandachtspunten zoals vermogensverdeling, alimentatie, pensioen, eigen woning en verzekeringen.

Contact

Wil jij ook een scheidingsspecialist met achtergrond als financieel planner, zodat de financiële gevolgen goed in kaart worden gebracht en jij weet waar je financieel aan toe bent na de scheiding. Dat geeft rust.

Neem contact met mij op. Ik ben bereikbaar op 06-22024874 of per mail op info@scheidenmetrene.nl .

Heb je een vraag?
Scan de code