Pride Amsterdam

Deze week viert Amsterdam de vrijheid en de liefde. De vrijheid dat je mag zijn wie je bent en daar ook trots op mag zijn. Dat je mag houden van jij wilt, want liefde is liefde.

Schaamte versus trots

Deze trots heb ik tegenwoordig wel. Trots dat ik mag zijn wie ik ben en mezelf kan zijn. Dat is niet altijd zo geweest. Nu bijna 10 jaar geleden kwam ik op 40-jarige leeftijd uit de kast. Ik was op dat moment getrouwd met een vrouw en had drie jonge kinderen. Ik schaamde me, wilde dat het niet waar was. Maar mijn onderdrukte gevoelens namen na jaren de overhand en zorgde ik mijn geheim niet langer kon en wilde verbergen en wel uit de kast moest komen.

Zelfreflectie

Later heb ik veel de vraag gekregen. Wist je dan niet eerder dat je op (ook) op mannen viel?

En ja ik heb het mijzelf ook vaak afgevraagd in de jaren daarna hoe het komt dat ik niet eerder aan mijn gevoel heb toegegeven of wat de reden is geweest dat ik signalen heb genegeerd of heb weggestopt. Ik kan daar niet een 100% sluitend antwoord op geven, voor zover ik dat al aan iemand verplicht ben. Maar het feit dat je opgroeit in een maatschappij waarbij hetero de norm is en afwijken van de norm afkeuring kan betekenen, helpt daar niet bij.

De signalen waren tijdens mijn pubertijd niet zo sterk. Ik vond meisjes namelijk ook leuk. Ik had wel eens fantasieën over jongens, maar ook over meisjes. Ik hoorde en las dat dat heel normaal is en dus zag ik het ook niet echt als een bevestiging dat ik homo of bi zou zijn. Er over praten met iemand deed en durfde ik niet, omdat je dan als homo zou worden bestempeld. Zo dacht ik er toen over.

En ik wilde niet anders zijn dan anderen, erbij horen en streefde naar een perfect leventje. Dat ging prima en ik had dan ook weinig last van de signalen dat ik jongens misschien ook wel leuk vond. Ik deed er op dat moment dan ook niets mee.

Uiteindelijk kwamen deze genegeerde en weggestopte signalen later in mijn leven alsnog naar boven en kon ik ze niet meer negeren en moest ik voor mezelf accepteren dat ik ben zoals ik ben. Best lastig, omdat ik inmiddels getrouwd was en kinderen had.

Aan de verwachtingen voldoen

Wat ik nu wel weet is dat de druk van buitenaf erg groot is op een individu. Ik weet dat dit bij mij zeker invloed heeft gehad. Mede hierdoor ben ik het leven gaan leiden dat van mij verwacht werd en waarvan ik ook zelf overtuigd was geraakt. Ik wil de maatschappij niet de schuld geven, want ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn eigen daden en keuzes. Ook weet ik dat ik met  overtuiging destijds ben getrouwd en vader ben geworden. Aan andere die in eenzelfde situatie zitten wil ik meegeven: Geef jezelf niet de schuld als je er later achter komt dat je homo of bi gevoelens hebt, ook niet als je al jaren een heterorelatie hebt en eventueel kinderen. Iets dat ik dus wel heb gedaan en dat schuldgevoeld brengt je niet verder. Maar neem wel je verantwoordelijkheid.

Scheiding

In veel gevallen leidt een coming out in een heterorelatie tot relatiebreuk of scheiding, zo ook bij mij. Mijn advies: Zorg voor een goede begeleiding van je scheiding voor jezelf en jullie kind(eren) en ook voor de ander, zodat je kan gaan bouwen aan een nieuwe toekomst.

Van schaamte naar trots

Dat tijdens Pride aandacht is voor de verschillen en dat deze diversiteit er mag zijn, dat maakt Pride waardevol en noodzakelijk. Hoe meer we open staan voor verschillen, elkaar accepteren zoals we zijn, hoe beter je jezelf kan ontwikkelen. Op zowel jongere als oudere leeftijd.

En dat ik verschil van anderen, maakt mij uniek en is iets waar ik nu trots op ben. Ik ben vooral mezelf en toevallig val ik (vooral) op mannen, maar verder ben ik nog steeds dezelfde persoon. En bovenal een trotse vader van drie prachtige kinderen.

Tot slot

Zolang voetballers in de kast blijven, homo het meest gebruikte scheldwoord is, hand-in-hand lopen van twee mannen een verhoogd risico is om in elkaar geslagen te worden, dan blijft dit een maatschappij waarin mensen buitengesloten worden. Een maatschappij waarin je wellicht niet jezelf durft te zijn. Waarin je je gaat vormen naar de norm. Niemand wil afgewezen worden om wie hij of zij is. Wees trots op jezelf. Happy Pride!!!

 

Heb je een vraag?
Scan de code