Voor ouders die voor het eerst alleen Kerst vieren na hun scheiding, en in het bijzonder voor degenen die ik het afgelopen jaar heb bijgestaan in deze uitdagende periode.

De feestdagen staan voor de deur, en voor ouders die recentelijk zijn gescheiden, kan dit een uitdagende tijd zijn. Het vieren van Kerstmis zonder de vertrouwde gezinsdynamiek kan emotioneel beladen zijn. Maar te midden van het verdriet en de veranderingen ligt ook de mogelijkheid om een nieuwe start te maken en betekenisvolle herinneringen te creëren. Hier zijn enkele tips om de eerste kerst na de scheiding op een positieve manier te beleven.

Creëer nieuwe tradities

In plaats van te focussen op wat er verloren is gegaan, omarm de kans om nieuwe tradities te beginnen. Dit kan variëren van het versieren van een kerstboom op een nieuwe manier tot het kiezen van een gezamenlijk project, zoals het bakken van kerstkoekjes. Door samen nieuwe herinneringen te creëren, geef je deze periode een positieve draai.

Betrek de kinderen bij de planning

Als er kinderen bij betrokken zijn, is het essentieel om hen te betrekken bij de planning van de feestdagen. Bespreek samen hoe jullie de kerstdagen willen doorbrengen en wat voor hen belangrijk is. Het creëren van een open communicatie over de feestplannen kan helpen om de overgang gemakkelijker te maken.

Focus op zelfzorg

Kerstmis draait niet alleen om cadeautjes en feestmaaltijden, maar ook om zelfzorg. Neem de tijd om te reflecteren, te ontspannen en dingen te doen waar je van houdt. Dit kan variëren van een rustige wandeling in de natuur tot het lezen van een goed boek. Zelfzorg is cruciaal, vooral tijdens de feestdagen.

Vier verbondenheid

Kerstmis draait om liefde en verbondenheid, en dat kan in verschillende vormen komen. Breng tijd door met vrienden, familieleden of collega’s. Organiseer een kerstbrunch, ga samen naar een evenement of doe vrijwilligerswerk. Het delen van deze tijd met anderen kan een gevoel van verbondenheid en steun bieden.

Wees flexibel

Flexibiliteit is de sleutel tijdens de feestdagen na een scheiding. Plannen kunnen veranderen, en het is belangrijk om open te staan voor nieuwe ervaringen. Wees bereid om aanpassingen te doen en focus op de positieve momenten, ongeacht hoe klein ze ook mogen zijn.

De eerste kerst na een scheiding kan een emotioneel beladen periode zijn, maar het biedt ook de kans om een nieuwe start te maken en betekenisvolle herinneringen te creëren. Door nieuwe tradities te omarmen, de kinderen bij de planning te betrekken, te focussen op zelfzorg, verbondenheid te vieren en flexibel te zijn, kun je een positieve draai geven aan deze feestelijke tijd. Het is nooit te laat voor een nieuwe start, en de feestdagen kunnen het perfecte moment zijn om daarmee te beginnen.

Contact 

Ben je recentelijk in een scheidingsituatie terecht gekomen of sta je op het punt om te scheiden? Als je wilt dat het scheidingsproces soepel verloopt, nodig ik je uit voor een vrijblijvend informatiegesprek. Tijdens deze ontmoeting deel ik graag mijn aanpak en bespreken we wat er nodig is voor een succesvolle afwikkeling van de scheiding. Maak eenvoudig online een afspraak door direct in mijn agenda te boeken. Als je liever eerst telefonisch of per e-mail contact wilt opnemen, sta ik natuurlijk ook voor je klaar. Ik help je graag.

Heb je een vraag?
Scan de code